www.apansce.org
L'Espai. Revista de l'Associació de Pares de Nens Sords de Catalunya

Núm. 19. Octubre 2010
www.apansce.org · apansce@apansce.org · fax 934 109 209 · telf. 617 000 268

Associació de caràcter no lucratiu inscrita amb el número 19006 en el registre de la Generalitat de Catalunya. CIF G- 61246401 Declarada d’utilitat pública el 14 d’abril de 2009

PDF en castellano

Les activitats d'Apansce canvien de lloc

Ens trobarem el dissabte 16 d'octubre a les 10 del matí al Centre Cívic Fort Pienc. És molt fàcil arribar-hi. Parada de metro d'Arc de Triomf, sortida Nàpols (darrera de l'Estació del Nord)

El dissabte 16 d'octubre comencen les activitats d'Apansce d'aquest curs. Aquest any els cursos de llengua de signes per a les famílies i l'Esplai Rialles no seran al Pati Llimona. Les dues activitats, que començaran el mateix dia, es faran en llocs diferents però molt a prop l'un de l'altre i en una zona molt cèntrica i ben comunicada de Barcelona.

El Cursos de llengua de signes es faran al Centre Cívic Parc Sandaru al c/ Buenaventur Muñoz, 21 (cantonada Nàpols). L’horari de les classes serà com sempre de 10:30 a 12:30 h. La inscripció es pot fer el primer dia d’assistència a classe.

L'Esplai Rialles per a nens sord es farà al Centre Cívic Fort Pienc c/ Ribes, 14 (al costat de l'Estació del Nord) a cinc minuts d'on es faran els cursos. L'horari de l'esplai sera de 10 a 13 h.

Transport: Metro: L1 - Arc de triomf (sortida Nàpols). Bus: 6, 10, 14, 42, 54, 141
Per a participar: Trucar al telèfon d'informació d'Apansce: 617 000 268 o enviar un fax al 934 109 209.
Més informació: Telf. 617 000 268. Fax 934 109 209. Mail: apansce@apansce.org. Web: apansce.org

Calendari dels cursos >>


La Festa dels Supers a l'Estadi Olímpic. 23 i 24 d'octubre

El cap de setmana del 23 i 24 d'octubre les famílies d'Apansce tornarem a participar a la Festa dels Supers. Tindrem un estand a la carpa de les ONG i els nens sords participaran amb els SP3 a les actuacions en directe a l'escenari principal. A l'estand farem el nostre taller de llengua de signes que organitza el grup de joves d'Apansce i que sempre té tan èxit de públic.

L'actuació dels nenes sords es farà a l’escenari principal a on ballaran amb els SP3 amb el seu espectacle "Anem a veure mon". I perquè aneu practicant aquí teniu la lletra del Tots som Súpers:

Som la barreja de molts ingredients,
com la recepta d'un mestre cuiner,
tots amb el nostre toc original,
granets de sucre i granets de sal.
No vulguis mai semblar el que no ets,
creien que així agradaràs molt més,
només et cal saber que ets especial,
ets únic i com tu no n'hi ha cap,
mira dintre teu, a veure que hi veus
Tornada
Tots som súpers tots som grans,
siguem petits o gegants,
tots som tan originals,
no trobareu pas dos d'iguals (bis)

Com sempre tota la festa serà accessible per als nens sords a través dels subtítols i els intèrprets de llengua de signes, des d’aquí donem les gràcies a TV3 un any més!

Us hi esperem a tots, no us ho perdeu!!!

"Els Matins" de TV3. Un debat no accessible per a persones sordes


El 15 de setembre el programa de TV3 "Els Matins" va emetre un debat sobre el implants coclears. El debat va comptar amb la presència del Sr. Antonio Martínez president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, un jove sord usuari d'un implant coclear i la seva mare i el Dr. Clarós de l'Hospital de Sant Joan de Deu. No va ser un debat accessible per a les persones sordes, ni subtítols ni finestreta per a la interpretació a la lsc.

La Federació de Persones Sordes de Catalunya va fer arribar a la direcció de la televisió catalana i al Consell de l'Audiovisual de Catalunya, un escrit denunciant la situació i demanant que s'apliquin els criteris d'accessibilitat a la comunicació d'acord amb la legislació vigent al vídeo que es va publicar al web de Televisió de Catalunya.

Finalment la petició de la Fesoca va ser acceptada i ja s'ha inserit la subtitulació al debat. El vídeo està penjat a la web de TV3. També s'ha acordat que ben aviat hi haurà una reunió entre la Fesoca i membres de la Televisió de Catalunya per parlar de la millora de l'accessibilitat en aquesta televisió.

Pocs dies després de l'emissió de programa, el professor Jordi Serrat de la Universitat de Vic, especialitzat en temes d’accessibilitat als mitjans de comunicació, va fer-nos arribar una carta oferint-nos la seva publicació en aquest espai i que ja ha estat publicada al diari Avui el passat 23 de setembre.

TV3 no accessible

Va ser vergonyós que el debat del 15 de setembre d’Els Matins de Josep Cuní de TV3 sobre els implants coclears no fos accessible per a les persones sordes: ni amb subtítols ni amb interpretació en llengua de signes al llarg de tota l’emissió. A més, el debat es va plantejar des de la ignorància i alimentant una suposada polèmica que en el plató mai no va existir. El moderador va referir-se als sords com a sordmuts, un terme superat [...] Llegir tot >>

Jose Antonio Labordeta. Premi Apansce de l'any 2004
Jose Antonio Labordeta va morir el 19 de setembre passat. Durant els anys que va ser diputat al Congrés a Madrid per la CHA va rebre el Premi Apansce 2004 juntament amb altres diputats pel seu recolzament a la Ley de Reconocimiento de la Lengua de Signos. A la festa de fi de curs d’Apansce d'aquell any 2004 va venir personalment amb alguns dels altres diputats. Després de donar-li el premi un grup de nens sords va cantar en llengua de signes la seva cançó Canto a la libertad. Aquella interpretació el va emocionar, havia vist moltes interpretacions de la cançó, però aquella, va dir, era la que més l'havia sorprès.

Veure el vídeo Canto a la Libertad interpretada en llengua de signes >>

Els nens sords interpretant el Cantó a la Libertad. José Antonio Labordeta contemplant l'actuació
  SIGNEM: un nou material per a l’autoa-prenentatge de la llengua de signes catalana
El grup de recerca TransMedia Catalonia de la Universitat Autònoma de Barcelona ha creat una guia bàsica per a la comunicació en llengua de signes catalana.

L’elaboració d’aquest recurs d’autoaprenentatge d’accés lliure ha estat possible gràcies a l’ajut concedit pel Consell Social de la UAB dins el Programa Universitat-Societat, que pretén millorar el coneixement mutu entre la universitat i la societat. La guia, que s’ofereix en català, espanyol i anglès, vol ser un porta d’entrada des de qualsevol racó del món a la llengua de signes que utilitzen les persones sordes de Catalunya, la qual va ser reconeguda pel Parlament com a oficial el maig proppassat.

La guia, accessible en www.signem.cat, està composta per sis unitats amb les corresponents autoavaluacions. Després de les dues primeres unitats, que són de caire introductori i en les quals s’expliquen les diferències entre les persones sordes i què són les llengües de signes, s’entra de ple a aprendre els primers signes. Durant quatre unitats més, a poc a poc s’adquireixen uns coneixements bàsics per poder comunicar-se amb una persona sorda sobretot en l’àmbit universitari, ja que la guia està dirigida en un principi a la comunitat universtària. Tot i això, cal dir que s’ha concebut de manera que qualsevol persona interessada a aprendre aquesta llengua pugui utilitzar la guia com a un primer acostament, per després poder seguir formant-se en els diversos cursos que s’ofereixen arreu de Catalunya, i sobretot per poder començar a conèixer la comunitat sorda catalana i la seva producció cultural i artística.

També s'ha creat un grup de Facebook: http://www.facebook.com/pages/Signemcat

Ajuda’ns a fer les activitats d'Apansce:
FES UN DONATIU
A les activitats d’Apansce hi participen moltes famílies que tenen dificultats econòmiques i no poden pagar les activitats complertes. Cada any aconseguim donacions i subvencions d’entitats per a fer-les. La crisi que vivim fa que no comptem amb l’ajut d’entitats privades. Per aquest motiu us demanem un esforç de pocs o molts euros. Com podeu fer-ho:
1) Fent un ingrés al compte d’Apansce amb la paraula “donació” y el vostre nom (la Caixa 2100.1329.45.0200036185)
2) Enviant un mail a apansce@apansce.org amb nom, nif i adreça complerta. L’any que ve rebreu un certificat per la declaració de renda i desgravar la donació

TARDOR

----------------
Sessions de teatre infantil accessible al Centre Cívic Les Corts.
El Districte de les Corts, amb la col•laboració de l'Obra Social de La Caixa, posa en marxa la segona temporada de espectacles de Teatre infantil accessibles a la comunicació, tant per a nens amb discapacitat visual com auditiva.

D'octubre a desembre la programació d'espectacles accessibles és:

Jugué... Conté... cantemos. Diumenge 17 d'Octubre a les 12:00:
Des de la cançó al conte, a les endevinalles amb la constant participació dels nens.
Espectacle per a infants de 4 a 10 anys.
Mesures d'accessibilitat:
• Sala equipada amb anell magnètic
• Interpretació en llengua de signes

La Caputxeta Vermella. Diumenge, 19 de desembre a les 12:00
Mesures d'accessibilitat:
• Per a nens amb discapacitat visual: Audiodespcripció i visita tàctil
• Per a nens amb discapacitat auditiva :Interpretació en llengua de signes, argumentació anticipativa i subtitulació en pantalla.

Veure el programa (PDF) >>

----------------
3er Concurs de Monòlegs en llengua de signes. LSC Directe Vic’10. 20 de novembre, 10:30h
Més informació al web: www.agrusordsvic.org
Veure el programa (PDF) >>

------------------------------------------------------------------------------------------------------

INFORMACIÓ D'UTILITAT

Segona convocatòria per a les Ajudes PUA 2010
Es prorroga el termini de lliurament de sol·licituds fins e el 23 d'octubre de 2010. Les sol·licituds es poden recollir a la seu del Departament d’Acció Social i Ciutadania (Pça. Pau Vila, 1, Oficina d’Atenció al Ciutadà), o a les delegacions i oficines del Departament. També es poden trobar al web: www20.gencat.cat/portal/site/dasc/

Oficina d'Atenció al Ciutadà de Girona oferirà el servei d'interpretcaió en llengua de signes
A partir del 4 d’octubre, a l’Oficina d'Atenció al Ciutadà de Girona, hi haurà un servei de traducció per a persones sordes. Concretament, cada dilluns de 10 a 12h. hi haurà un intèrpret. De moment es farà de manera experimental d’octubre a desembre

Oficina d'Atenció Ciutadana
Delegació Territorial del Govern a Girona
Plaça Pompeu Fabra núm. 1 | 17002 Girona|
Telèfon 872 975 015

EL Dret a l'ús de la LS a l'educació
La Federació Mundial de Sords (WFD) ha començat una recollida de signatures per a la campanya "El dret d'usar la llengua de signes en programes educatius", el document de la Nova Era que rebutja les resolucions del Congrés de Milà l'any 1880 que va excloure la llengua de signes a l'educació del sord. Aquesta petició és una crida a totes les nacions i les persones del món per fer memòria històrica i assegurar que els programes educatius respectin i acceptin totes les llengües, incloent la llengua de signes, i totes les formes de comunicació. Font: WFD.
http://www.petitions24.com/wfd


----------------
Curs de formació per al professorat del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya
Estratègies per a la inclusió de l'alumnat amb discapacitat auditiva


----------------
S'ha pblicat el segon llibre de la Pepita Cedillo: Mira lo que te digo. Editourial Octaedro. Colección Testimonios

http://www.octaedro.com

SERVEI D’AUDIOLOGIA. Audiofactory. L’AUDIÒFON ARA TÉ UN PREU JUST
Sentir-hi bé, és un dels sentits més importants per les persones, perquè ens permet participar en la vida social. Les dificultats auditives ens poden conduir a un aïllament social o una depressió. El sentir-hi bé, és una qüestió de salut.
Audiofactory, és un projecte empresarial pioner que té com objectiu facilitar l’accès del audiòfon a totes les persones amb dificultats auditives.
Com? Oferint preus fins un 70% de descompte, ens models d’audiòfons de totes les marques i amb totes les prestacions. Audiofactory ha decidit guanyar menys per poder oferir uns preus més bons.
Preus de mercat d’Audiofactory:375€, 430€, 535€, 640€
Aquest projecte, està fet des de la il•lusió de saber que estem contribuint a que moltes persones accedeixin amb més facilitat a una ajuda auditiva.
Audiofactory a través del seu projecte empresarial vol donar un gir aquest sector oferint productes de salut a un preu just.
Donacions? Tenim audiòfons per poder fer una donació en casos socials més complexes.
Es necessita un informe socioeconòmic emès per un treballador social.
Derivació? Els pacients hauran de demanar cita prèvia i entregar-nos una carta de derivació amb el nom de l’entitat i el professional que la derivat.
Informa’t 93 457 60 43
Avda. Diagonal, 400. Línia metro VERDAGUER L4 i L5. Línies autobusos:6,15,33,34
Contacta: Per qualsevol consulta preguntar per Georgina Batet mòbil 608 19 46 18 o el email centrebcn@audio-factory.es

Targeta acreditativa de la discapacitat
El dia 3 de desembre es va publicar l'Ordre ASC/512/2009, de 18 de novembre de la Targeta acreditativa de la discapacitat, iniciativa de la Generalitat de Catalunya, impulsada des del Departament d'Acció Social i Ciutadania, que neix en el marc de la Llei de serveis socials i la Declaració de les Nacions Unides pels Drets de les Persones amb Discapacitat.
La Targeta acreditativa permet a les persones amb discapacitat legalment reconeguda, i amb residència habitual a Catalunya, acreditar de forma àgil i pràctica, davant de persones, el seu grau de discapacitat. S'expedirà de forma expressa a aquelles persones que ja tinguin reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33%, provisional o definitiu, o, bé, a petició de qui tingui la seva representació legal.

La Targeta tindrà dues funcionalitats diferenciades:
1. Permet donar testimoni del reconeixement del grau de discapacitat i servir de document provatori d'aquest reconeixement, evitant haver de sol·licitar constanment certificats en forma paper per acreditar la condició de persona amb discapacitat. La targeta, però, no substitueix el certificat del grau de discapacitat en format paper. Caldrà continuar utilitzant aquest format sempre que les administracions públiques ho considerin oportú.

2. A més de ser un element acreditatiu, facilitarà l'accés a determinats avantatges i beneficis que podran millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. Amb aquest objectiu es posarà en marxa un programa continu de captació i millora d'avantatges en àmbits de la mobilitat, la cultura, l'esport, l'oci i el lleure a tot Catalunya, que es podran consultar a partir del mes d'abril de 2010 a la web del Departament d'Acció Social i Ciutadania.
Podeu obtenir la sol·licitud que s'ha de presentar a l'Oficina d'Acció Ciutadana de la Generalitat de Catalunya clicant aquí >>

La sol·licitud s'ha de presentar junt amb la documentació següent:
a) Fotocòpia compulsada, o bé original i fotocòpia, del document identificador de la persona amb discapacitat sol·licitant (DNI/NIF o NIE o passaport vigent).
b) Fotocòpia compulsada, o bé original i fotocòpia, de l 'acreditació de la persona que actua com a representant legal, en el cas de tractar-se de menors d'edat o majors d'edat amb incapacitació legal.

TDT gratuït per a discapacitats
Totes les persones amb certificat de discapacitat auditiva i/o visual podran gaudir d'un sintonitzador TDT gratuït. El termini és fins el 3 d'abril del 2010.
La documentació necesària és: original i còpia del DNI, original i còpia del cert de discapacitat on consti el tipus de discapacitat que es té i el certificat de convivència. En casos de menors també DNI original i còpia del pare/mare i llibre de família.
Per a més informació: www.infoayudastdt.es

LA RAMPA el nuevo programa de discapacidad televisión
Todos los domingos a las 20:00 horas en directo. Magazine cultural presentado por Eladio Herranz y con las colaboraciones de Javier Pastor, Rafa Catalán y Fredy García.
Más información en: http://www.discapacidadtv.com

Nova secció de Llengua de Signes a la Llibreria Alibri de Barcelona

A la llibreria Alibri de Barcelona (C/Balmes, 26) hi ha una secció específica de Llengua de Signes, a part d'aquesta secció específica, a la secció de Pedagogia de la llibreria trobareu també altres títols relacionats.
Podeu veure el catàleg dels llibres que tenen en stock actualment o que es poden aconseguir fàcilment clicant aquí >>
També podeu consultar el catàleg on-line de les últimes novetats que vagin arribant. Es poden fer comandes d'altres títols visitant la seva web: http://www.alibri.es

Guia de ayuda a la discapacidad: http://www.guiadis.es
El objetivo de esta web es facilitar a las personas con discapacidad y a sus familias información sobre los diferentes recursos (servicios, centros, prestaciones y ayudas) disponibles en los diversos ámbitos de la vida.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rebeu aquest mail perquè en algun moment ens heu donat la vostra adreça. Si no vols rebre'l envia un mail indicant “esborrar” a aquesta adreça / Recibes este mail porque en algún momento nos lo has dado. Si no quieres recibirlo mándanos un mail indicando “borrar” a esta dirección:apansce@apansce.org
Si tens qualsevol dubte, pots escriure a / Si tienes alguna duda, puedes escribirnos a: info@apansce.org
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Campamentos de verano para niños sordos Stage'04. Comunicación y Europa Ficha de inscripción a los campamentosn para niños sordos Ficha de inscripción al Stage para joves sordos Campamentos de verano Stage'04. Comunicación y Europa Más información FECAPANSISC FECAPANSISC Ver PDF de las ediciones anteriores de los Premios Apansce Editorial Octaedro Editorial Octaedro Fecapansisc Háblame  a los ojos Premios Apansce Perú oye Nova Federación Catalana de Asociaciones de Padres de Niños Sordos y Sordociegos Perú oye Fecapansisc Los fantasmas del claustro Fiesta de Apansce Hablame a los ojos Fecapansisc Perú oye Los fantasmas del claustro Premios Apansce Háblame a los ojos Arangi expulsada de Fiapas Fecapansisc Helga Stevens Fesoca Perú Oye FECAPANSISC Los Fantasmas del claustro Los premios Apansce Háblame a los ojos Aransgi expulsada de Fiapas Helga Stevens Interrogants sobre la sordera Fiesta de Apansce Interrogants sobre la sordera Perú oye Helga Stevens Aransgui expulsada de Fiapas Los premios apansce Los Fantasmas del Claustro Fecapansisc www.difusord.org Peru Oye Prestacions per fills sords DOGC PUA Model sol·licitud PUA Dactilologia Fitxa inscripció mini colònies Fitxa inscripció colònies esportives Dactilologia DOGC PUA Model sol·licitud PUA Prestacions per fills sords InfoK Cançó del casal d'estiu Ampliar L'Espai 14 Els papers d'Apansce Dactilologia Esplai Ajuts PUA Model sol·licitud PUA Prestacions per fills sords Premia al CRAS Los Tortosa, los otros sordos Perú Oye Háblame a los ojos XV Congreso Mundial de la Federación de Personas sordas L'espai 14 Els papers d'Apansce 8 Dactilologia Esplai Rialles Manifestació a Barcelona Helga Stevens Prestacions a les que es té dret Ajuts Pua Ajuts PUA Aransgui expulsada de Fiapas Háblame a los ojos Los fantasmas del claustro Fecapansisc perú oye Los Tortosa: los otros sordos El Quixot al Cras Manifestación en Madrid Esplai Rialles Dactilologia XV Congreso Munidal de la Federción Munidal  de Personas Sordas Manifestació a Barcelona Manifestación en Madrid El Quixot al Cras Los Tortosa, los otros osrdos Perú Oye Fecapansisc Los fantasmas del claustro Háblame a los ojos Aransgui CNSE WFDCongress Dactilologia esplai rialles Signos que cunetan, cuentos que signan Fecapansisc Esplai Rialles Dactilologia Signos que cunetan, Cuenots que signan Marta Vinardell Fecapansisc WFDCongress més fotos WFDCongress Dactilologia Fomento de la lectura en la infancia sorda Treball Marta Vinardell Fecapansisc Revista l'Espai 15 Els papers d'Apansce 9 ww.difusord.org Esplai Rialles Dactilologia Fecapansisc WFDCongress L'Espai 9 Papers Apansce 9 WFD Congress Inscripciones Esplai Rialles Dactitologia Fomento de la lectura Marta Vinardell Fecapansisc Encuentro Mundial de la Infancia y la juventud sorda www.difusord.org Campus de fútbol en Sitges Exposició: 10 anys d'Apansce Exposició 10 anys d'Apansce Butlleta d'inscripció Butlleta d'inscripció deParranda Campamento Internacional de niños y jovenes sordos FECAPANSISC CNSE Fecapansisc Esplai Rialles Postal Dactilologia Proyecto fomento de la lectura info@apansce.org Butlleta inscripció fotos del campamento Fotos Veure el curt: Una nena se sent sola